Een rustige week - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu Een rustige week - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu

Een rustige week

Door: Jantine

Blijf op de hoogte en volg Jantine

19 Mei 2008 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Hallo trouwe lezers en lezeressen,
hier weer een verhaaltje in het Nederlands.

Deze week voor het eerst weer begonnen met het lesgeven. Op dinsdag ging ik met Sytske naar Port Alfred Primary School. We gaan hier beide op dinsdagmorgen lesgeven. Dit moest nog even geregeld worden… Ook moest Sytske hier nog enquêtes uitdelen voor haar onderzoek. Mijn enquêtes voor mijn onderzoek zijn nog steeds bij de leerkrachten. Zo nu en dan krijgen we er een paar terug.

Dinsdagmiddag samen met Sytske het Activity Center gedaan. Sytske had ballonnen gekregen. Hier heeft ze verschillende dieren en vormen meegevouwen met de kinderen. Ik heb met andere kinderen vissen gemaakt. Voor het resultaat zie de foto's ;).

Woensdagmorgen voor het eerst weer lesgegeven. Ik ging Life Orientation geven in grade 7. Dit zijn kinderen van dertien jaar. Dit was wel een uitdaging voor mij. Het lesgeven hier ziet er weer heel anders uit dan op Port Alfred Primary. Ik had gemiddeld 25 kinderen in de klas. Mtyobo heeft namelijk 3 klassen van grade 7. Op 1 dag had ik al deze groepen en gaf 3 keer dezelfde les. Alle kinderen krijgen namelijk per grade dezelfde stof. Dit is natuurlijk logisch, omdat ze in dezelfde grade zitten. Er was deze dag geen leerkracht bij. Ik stond er dus alleen voor. Dat gaf wel een goed gevoel. De kinderen waren heel rustig en ze houden elkaar stil. Niet alleen kinderen in de leeftijd van dertien jaar had ik in de klas maar zelfs een jongen van 17 jaar.

Het eten hier op de campus begint al een beetje te vervelen. Het is vaak rijst met kip. Vaak is de kip niet eens goed gaar. Woensdagavond gezellig met Sandy broodjes gegeten. Ik had ’s middags lekkere broodjes bij de Pick’n Pay gehaald. Op de campus hebben we vaak pindakaas, jam en hagelslag. Hier heb je op het laatst wel eens genoeg van. Daarom koop ik nu vaak kaas, chocoladepasta en smeerkaas. We hebben er een gezellig avondje van gemaakt.
De chocolade pasta smaakte goed op de broodjes… We hebben met z’n tweeën namelijk een pot van 200 gram dik over de helft opgemaakt;).

Donderdag weer lesgegeven aan kinderen van grade 7. Deze dag hadden ze een soort van ander rooster. Lessen duurden twee keer zo lang. Niemand had mij dit verteld… Dus toen hebben ze toch het oude rooster aangehouden. Het liep toch nog aardig in de soep. Kreeg na de pauze dezelfde groep die ik als eerste had gehad. 5 minuten later kwam er nog een grade 7 aan… Het is weer goed opgelost.

Vrijdagmorgen zijn Jaimy en ik samen met McLeod naar de crèche gegaan. We hebben met de vrouwen daar gesproken wat we voor hun kunnen kopen. We hebben een hele waslijst meegekregen:D. 1 van de vrouwen vond het helemaal geweldig wat we gingen doen en ging er zelfs om gillen. ’s Middags meteen de winkels ingedoken om wat prijzen te gaan vergelijken en spullen op te zoeken. We hebben matrassen besteld. In totaal 50 stuks. Ook gaan we een koelkast kopen. De kleinste spulletjes komen later.

Dit weekend wilden Sandy, Nicolet, Sharon en ik naar Plettenberg Bay. De hele week zijn we aan het regelen geweest met vervoer. We zijn namelijk allemaal geen 21… En mogen dus geen auto huren… Nu zijn we er wel achtergekomen dat het moeilijk is om een taxi te regelen die je ergens heen brengt. Plettenberg Bay hebben we al snel laten varen. Toen bedacht om naar East London te gaan. Dit ligt zo’n 2 uurtjes rijden van Port Alfred af. Ik heb wel 15 taxibedrijven gebeld… Geen geluk. Of ze kwamen niet door Port Alfred heen, wilden ons niet ophalen, deden niet die route op die dag… Frustrerend dus… Het is jammer dat je hier niet zo gemakkelijk een taxi kunt regelen ergens heen. Dat hebben we nu dus wel gemerkt.
Gelukkig ging er een groep meiden op zaterdag naar Kenton on Sea. Een dagje strand. Hilde wilde wel een auto huren zodat we ook met hen mee konden :D. Wij allemaal happy dat we toch nog een dagje weg konden uit Port Alfred.

Vrijdagavond gezellig uit eten gegaan met Hilde en Sandy naar de Links. Dit restaurant is vlakbij de campus. Hier kun je ook overnachten. Tijdens mijn vakantie hier zijn we er ook twee nachten geweest. Heerlijke pizza gegeten. Toen werd het tijd voor een toetje. Ik zat eigenlijk wel vol. Sandy bestelde een b-one cake (chocolade taart met ijs:D). Hilde een cappuccino. Ik vertelde dat ik geen toetje hoefde. De serveerster nam daar geen genoegen mee… Koffie misschien? Ik nee, hou niet zo van koffie. Toen begon ze over Jägermeister…
Hmmm laten we eens gek doen. Dus ik bestelde een Jägermeister. Heb er net zolang over gedaan als Sandy en Hilde om het op te krijgen;).
Na het gezellige etentje ons klaargemaakt voor een avondje Snorts. Een gezellige avond gehad. Sinds een paar weken ben ik een beetje verslaafd geraakt aan Appel Sour. Dit smaakt naar zure matjes.

Zaterdagmorgen waren we van plan om naar het strand van Kenton te gaan. De bedoeling was om een uur of 12 te vertrekken. Met een groep van 8 meiden (Gerrianne, Nicolet, Sandy, Willeke, Sharon, Nienke, Hilde). We moesten ook nog wat jongens ophalen en dat ging wat traag. Eindelijk om een uur of 2 waren we in Kenton. Het strand waar we heen gingen was ergens afgelegen. We moesten eerst bosjes en struikjes door om er te komen. Echt een soort van privéstrand. Ook nog dolfijnen in de verte gezien.

’s Avonds de dag afgesloten met de meiden met een etentje bij ‘The Board Walk’. Bij dit restaurant kun je ook heerlijk eten. ’s Avonds filmpje gekeken bij Sandy.

Jullie merken wel dat ik vaak uit eten ga… Daarom valt het eten op de campus ook zo tegen denk ik;). Voor nog geen 10 euro kun je heerlijk eten.

Afgelopen weekend was er de ‘National Powerboatracing’ hier in Port Alfred. Dit evenement werd gehouden op de Kowie River. Deze rivier loopt door Port Alfred heen. Echt spectaculair om te zien. Er zijn 3 verschillende categorieën boten. Op de foto’s kunnen jullie zien welke er echt spectaculair uitzien. De dichte boten gaan voor de wind nog sneller dan 200 km per uur. Dit gaat dus razendsnel. Hier hebben we ons wel een morgen en middagje vermaakt. ’s Avonds weer een filmpje bij Sandy op de kamer gekeken. We zijn tegenwoordig ’s avonds onze tijd aan het doorkomen met films;).

Dit keer weer een kort verhaaltje. Vind het nog steeds leuk dat jullie mijn verhalen lezen en reageren!!! Het weer wordt mooier bij jullie hoorde ik. Dat is fijn. Hier is het zo’n beetje winter. Overdag nog wel zon, maar eerder donker en kouder.

Tot de volgende keer.

Liefs Jantine

• 19 Mei 2008 - 16:26

Andries:

Ik ha it ferhaal nog net lesen mar wol graach wer de earste reaksje. (Janneke: lekker puh!! :P)

Dikke tut foar dy Jantine!!!

Leafs Andries

• 19 Mei 2008 - 17:54

Durk:

hoi jantine
    geweldig dat jim op de creche west ha en dat jim oan it winkeljen west ha om matrossen en een koelkast
    dat jout een lekker gevoel dat je op dizze manier wat foar sokke bern dwan kinne
    fierder een protte sukses mei it lesjaan
    en een gewoanne ...

durk

• 19 Mei 2008 - 18:19

Janneke:

Hoi Jantine,

Ik tink earst sjen ot Durk al reageert hat, ja dus, jammer.. no dan sil ik no dyn ferhaeltsje lêze.

Groetnis, Janneke

• 19 Mei 2008 - 18:21

Janneke:

och, no sjoch lês ik ek Andries syn reaksje.. hihi
    jammer, folgende keer bin ik wer earst hjer!!!

• 19 Mei 2008 - 18:43

Hennie:

ey jantine,
    moai ferhaal wer.. sa as altyd.. keurig!!
    leuk om sa op e hichte te blieuwen, maar de kaarten fertellen ek altyd leuke dingen, haha. succes noch effkes mei alles

tut hennie

• 20 Mei 2008 - 08:00

Aaltje:

Hey Jantine!

Nog bedankt foar dyn kaart, is net op tiid oankaam foar de cross...
    Hast der wer een moai ferhaal fan makke!

Leafs Aaltje

• 22 Mei 2008 - 09:15

Tjitske:

He Jantine,

Hoe is het ermee?

Je vermaakt je prima zo te lezen :D

Een hele erge late reactie van mij maar echt super leuk om een kaartje te krijgen.

Zodra je weer terug bent moeten we maar snel bij praten...

Heel veel plezier nog daar!!!

Groetjes Tjitske

• 22 Mei 2008 - 20:23

Lieuwe En Dieuwke:

hey jantine
    mooi dat je je zo goed vermaakt in afrika en het is elke keer weer super leuk om je verhalen te lezen.

groetjes en liefs

• 25 Mei 2008 - 11:03

Tante Sjoukje:

Hoi Jantine
    Ik heb je verhaal weer gelezen
    prachtig mooie foto;s gezien
    Sorrie dat ik de vorige keer geen reactie heb gegeven had het verhaal wel gelezen wens je nog veel succes de laatste weken.

Groeten van Oom Fokke en Tante Sjoukje

• 01 Juni 2008 - 14:42

Haye:

Hee Jantine, best genoach dast dy dear sa fermakkest... Moai fijn! Nog mar even troch bite de leaste wiekjes, dan passe wy jir nog krekt even op Andries.

Groetnis Haye