Even een update! - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu Even een update! - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu

Even een update!

Door: Jantine

Blijf op de hoogte en volg Jantine

10 Juni 2008 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Hallo trouwe lezers en lezeressen! Hier weer eventjes een update vanuit Port Alfred, kamer 14;). Het is vandaag een koude dag, zo’n 16 graden… Gelukkig schijnt het zonnetje wel. Wanneer ik een verhaal voor de site aan het schrijven ben zit ik meestal achter ons bureau in de kamer of op mijn bed. Beide keren heb ik het uitzicht op onze achtertuin van school. Deze wordt tevens als voetbalveld gebruikt. Terwijl het nu bij jullie prachtig mooi terrasweer is, zit ik hier binnen, met een dikke trui en een lange broek aan.

Ik heb opgemerkt dat heel veel mensen mijn verhalen lezen! Dat is natuurlijk super! Maar het aantal reacties op de verhalen loopt een beetje terug… Ik zou het leuk vinden als jullie een reactie plaatsen! Ik heb een aantal vaste fans die elke keer reageren. Geweldig. Het wordt een beetje een wedstrijd wie er als eerst gaat reageren op mijn verhaal!

Deze week weer druk bezig geweest met de scriptie. Het schiet al aardig op. Nog een weekje en dan kan ik het wel bijna afronden denk ik. Dat zou erg fijn zijn. Dan heb ik de laatste weken om nog eventjes lekker te kunnen genieten hier! Ik had jullie al verteld van mijn laatste weekje in Kaapstad! De bustickets zijn geboekt! Nu nog een leuke backpackers en dan zijn we er helemaal klaar voor. De verhalen op mijn site lopen nu ook bijna op een einde. Ik kan jullie nog een paar keer verblijden met mijn ervaringen.

Dinsdagmiddag samen met Sytske, Sandy en Nicolet naar het activity center geweest. Ons thema die middag was ‘Rainbow Nation’. Misschien weten sommigen van jullie waarom Zuid-Afrika zo wordt genoemd. Voor de niet-kenners even een korte uitleg: Zuid-Afrika staat bekend om zijn verschillende volken en culturen! Een regenboog van kleuren dus. Deze mensen leven allemaal bij elkaar in 1 land.
De kinderen gingen hun hand tekenen op een gekleurd papier. Door allemaal verschillende kleuren gingen we een regenboog maken voor aan de muur. Verder hadden we nog wat kleine activiteiten voor alle kinderen.
Dinsdagavond hadden we een echte meidenavond! Op de campus hebben we een auditiorium. Dit is een grote lesruimte met een groot beeldscherm waar veel lessen worden gegeven voor grote groepen leerlingen. Deze avond hadden we het auditorium omgebouwd als bioscoop. Een paar banken voor het scherm neergezet. Wijntje en koekjes erbij. We gingen ‘The Notebook’ kijken. Echt een meidenfilm. Anne (humanitarian student) had ons even geholpen om de laptop op het grote beeldscherm aan te sluiten. Even later kwam hij terug met kaarsjes en twee rollen wc papier… Nou die hadden sommigen van ons wel nodig. Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de film? Check de film ff op internet.

Woensdag en donderdag lesgegeven op Mtyobo. Iets wat mij heel erg opgevallen is in het lesgeven zowel op Mtyobo als Port Alfred Primary is dat er soms niet veel uit de kinderen komt. In Nederland zijn we gewend om interactief les te geven. Interactief wil zeggen dat je met de kinderen over onderwerpen praat en vragen stelt. De kinderen geven antwoord en zodoende ga je wat dieper op een onderwerp in. Je vraagt naar meningen en laat deze onderbouwen. Hier gaat dat totaal anders. Ik stel heel veel vragen maar krijg weinig antwoord terug. Vaak zijn het 1 of 2 kinderen uit 1 klas die steeds antwoord geven. Ik heb hierover met een leerkracht gesproken. Hij vertelde dat de kinderen erg lui zijn. Dit is eigenlijk niet hun eigen schuld. Dit komt vaak door de ouders van deze kinderen. De ouders zijn laag opgeleid. Er komt niet veel uit. Dit gedrag wordt overgebracht aan de kinderen. Dit is natuurlijk erg jammer.

Vrijdagmorgen kreeg ik een telefoontje!!! Een heel belangrijk telefoontje. Namelijk van de beddenwinkel hier in Port Alfred! De matrassen voor de crèche waren binnen gekomen!!! Dus meteen vervoer geregeld om alle 50 matrassen daarvandaan te halen. Met twee EISS busjes hebben we de matrassen op kunnen halen. Alle spulletjes voor de crèche hebben we opgeslagen in school. We zoeken nog naar een geschikte datum voor de overhandiging. We hebben er zin in om het aan de crèche de geven. Dat wordt vast een mooie middag!

Vrijdagavond gingen we weer naar een diner gegeven door school. In het begin dat ik hier was ben ik ook naar zo’n function geweest. De studenten van school bereiden zo’n diner helemaal zelf voor. Recepten worden uitgezocht en de eetzaal wordt omgetoverd tot een restaurant! Dit keer was het thema: Winter. De eetzaal was erg mooi omgetoverd. We gingen allemaal netjes gekleed. Het eten was goed alleen duurde het wat lang voordat we ons eten kregen. Op een avond komen er veel studenten, maar ook andere gasten. Deze krijgen altijd eerst eten en daarna komen de andere ‘gasten’. Om kwart over elf konden we eindelijk van tafel gaan… Volgende morgen gingen we als haan vroeg van de stok. 7 uur ging ik samen met Hilde en Sandy richting Addo National Elephant Park. Hilde was hier nog nooit geweest. Sandy en ik hadden wel zin om mee te gaan. Ik vind het altijd weer mooi om de dieren in het park te zien. Dit werd inmiddels de derde keer dat ik er kwam. Toen we ’s morgens onderweg zag het er naar uit dat het een mooie zonnige dag ging worden. Om een uurtje of elf was de lucht dicht met wolken en begon het te regenen. Opeens zag Sandy allemaal olifanten lopen. Neej eigenlijk was het geen lopen maar rennen… Voor zover een olifant hard kan rennen. We stonden namelijk bij een plas met water. Dus je mag 1 keer raden waarom de olifanten aan kwamen rennen. Op zich hadden niet zo’n strategische plek uitgezocht om te gaan staan met de auto… Ze liepen namelijk zo’n 5 meter voor onze auto langs! Er kwamen minsten 35 olifanten aan. Zowel grote als hele kleintjes. Ik heb er een mooi filmpje van gemaakt. Ik zal eens proberen om het filmpje op de site te krijgen. Er is namelijk ook ruimte voor filmpjes.
Het was een prachtig gezicht om ze allemaal zien drinken. Hier hebben we toch wel even 10/15 minuten gestaan, om ervan te genieten! Dit was toch wel de laatste keer dat ik dat zou zien… Verder hebben we nog een kudu, en andere kleine diertjes gezien.
Rond 3 uur waren we terug bij het hoofdgebouw. We hebben ongeveer 70 km door het park gereden. Het laatste stuk in de auto was trouwens erg spannend. Het had al een tijdje geregend en sommige wegen in het park zijn niet geasfalteerd. Het was dus nogal glad en we gleden helemaal weg. Dit was voor Hilde natuurlijk erg spannend, omdat zij moest rijden. Maar ze heeft het goed gedaan! We zijn weer veilig terug gekomen. Hieruit blijkt wel weer dat vrouwen ook heel goed en veilig kunnen rijden. In tegenstelling tot veel Afrikanen hier… En dan bedoel ik zowel mannen als vrouwen. Ook vrachtwagens zijn gevaarlijk op de weg. Voor een heuvel gaan ze nog snel eventjes een andere vrachtwagen inhalen… Dat hebben we zaterdag gezien. De auto die van de andere kant van de heuvel kwam heeft geluk gehad!
Een uur of 3 waren we dus weer terug. We zijn toen het winkeltje ingegaan. Je vindt daar veel leuke souvenirs…. We liepen met een mandje door de winkel;). Allemaal leuke spulletjes uitgezocht voor thuis… Sandy heeft het meeste gekocht;). Daarna kwam ik en toen Hilde. Het is zo’n leuk winkeltje dat je deze wel helemaal leeg wilt kopen:D. We hebben ons nog aardig in kunnen houden. Toen maar eens een hapje gaan eten. Van shoppen krijg je honger. Neej honger hebben we niet, honger hebben ze in Afrika, oja daar zijn we;). Dit grapje wordt best nog wel eens gebruikt hier op de campus… Om 6 uur gingen we een nightdrive doen door het park. Van 6 tot 8 uur dieren spotten. We gingen in een grote 4x4 terreinwagen het park in. We hadden niet veel geluk met het weer. Het regende en het was nogal koud. Leeuwen hebben we dus niet gezien. Wel heel veel kudu’s. Er gingen twee mannen van het park met ons mee. De ene reed en de andere scheen met een grote zaklamp de verte in. Zodra je twee oogjes zag verschenen door het licht, wist je dat daar een dier zat. En dan maar afwachten wat het was… We hebben minstens 50 kudu’s gezien. Verder een kangaroe… Een hele kleine.. We werden even voor de gek gehouden. Ook hebben we nog een rood hartebeest (hert), uil, red headen jackal (jakhals), springhare, scrubhare gespot.
Bij terugkomst reden we naar ‘De Aardvark’, In deze backpackers gingen we overnachten. Het zag er heel mooi en netjes uit. En onze slaapkamer netjes, met een eigen douche.
Ik had mijn laptop meegenomen. Dus hebben we ’s avonds een filmpje gekeken en lekker gerelaxed. Eindelijk een keertje rust om ons heen. Geen geluiden van de campus. Zodoende dus lekker kunnen uitslapen tot een uur of 9.
Zondag zijn we naar Port Elizabeth gereden. Daar de GreenAcres bezocht. Dit is een heel groot winkelcentrum. Om 2 uur gingen de winkels dicht. Toen besloten dat we weer terug gingen rijden naar Port Alfred. ’s Avonds een pizza gegeten bij de Guido’s. Ik had jullie al verteld dat er elke zondag karaoke is. Dit keer weer wat gezongen. Ik kan niet meedoen met Idols in Bathurst. Je moet een contract tekenen dat je elke keer aanwezig zult zijn tot je afvalt. Omdat ik over 4 weken al terug ga, is het niet mogelijk om mee te gaan doen. Erg jammer. Ik had het graag willen proberen. De eigenares van de karaoke had al verteld dat ze me graag wilde helpen en dat ik bij haar thuis mocht oefenen. Dat zit er dus niet in.

Ik hoop dat ik jullie weer een beetje heb kunnen vermaken met mijn verhaal. De foto’s komen er ook zo snel mogelijk aan. Jullie moeten maar goed genieten van het mooie weer daar!

Jantine

• 09 Juni 2008 - 15:03

Janneke:

Yippie, ben weer eerst!!!!

Kun jij op een of andere manier vanavond ook het voetballen volgen Jantine?

Ga nu je verhaal lezen!

Janneke

• 09 Juni 2008 - 15:03

Marije:

JAHAAAAA FAMILIE JACOBI / DE HAAN!

Ik bin no ris earst, roomies first! ;)

Mooi ferhaal wer Jantine, nog 4 wiekjes en dan moat ik wer allinich op in keamer sliepen, wie seit der dan elke moarn goedemorgen tsjin mei ;)

Tot sa!

Tut!

• 09 Juni 2008 - 15:05

Marije:

• 09 Juni 2008 - 15:18

Andries:

Moai ferhaal wer! Skande dast wer gjin lieuwen sjoen hast... Kin oer fjouer wiekjes wol trouwens (bin lieuw fan stjerrenbyld :P haha!). Minne bak ek dast net mei dwaan kist oan Idols... Nohja, foar de oaren in gelok mar ;) hihi. Oant mails, bels!!! Dikke vette tut fan my!

• 09 Juni 2008 - 17:23

Andrea:

Heeey Jantine!
    Ik ben niet de eerste, maar vast ook niet de laatste :P
    Nog maar vier weekjes !! Gaat snel zeg! Ik zal er eerst niet zijn als je thuiskomt... over drie weken ga ik op vakantie naar Zweden.. daar kom je niet toevallig langs denk ik ;) Maaaarrr!!! Als ik na een paar weekjes weer terug ben dan zie ik je vast snel!! :D !!!

Echt, vind je verhaal weer erg leuk om te lezen :D Jij maakt echt lekker veel mee daar ;)
    En je klompsloffen zijn ook vet:P had je die zelf al meegenomen of zijn ze die ondertussen komen brengen :P?

Nou meid, ik kan eindelijk zeggen: TOT SNEL!!!

*hoewel jij misschien nog wel eventjes zou willen blijven...*

Dikke tùt van Andrea

• 09 Juni 2008 - 17:53

Jurjen Heidema:

Ik ben een trouwe lezer, maar reageer niet vaak. Als je alles op een rijtje zet, ben ik diep onder de indruk van jullie belevenissen en ervaringen. Bij die olifanten had je geluk; een paar meter verder en ..... Volgens mij vergeet je deze periode nooit weer. Bij terugkeer duurt het denk ik weken voordat je weer geaclamatiseerd bent.
    Nog een fijne tijd en ik hoop dat het weer nog beter wordt. Hier was het vandaag alweer zonnig en 27 graden.

• 10 Juni 2008 - 14:00

Hennie:

ey jantine,
    no hjir wer in reactie :D
    dus t is der net moai waar.. haha hjirre wol :P
    nah ja moarn ist gebeurt dan krije we wer reinwetter.
    Hjoed wer ffkes in moaie kaart foar die op e bus dien.. sil de letste wol weze want dernei kin ik wer gewoan mei die prate.. haha...
    ey dikke tut en geniet fan de letste wiken.

• 11 Juni 2008 - 07:26

Durk :

hoi jantine

de bedden binne binnen dus no een geskikte gelegenheid sykje om de spullen hinne te bringen
    geweldig
    addo park 35 olifanten op 5 mtr ik wit it net wy ha se net sjoen
    ik winskje dy een protte succes ta mei it meitsjen fan dyn scriptie

durk

• 11 Juni 2008 - 14:46

Tante Sjoukje:

Hoi Jantine
    Wat een lang verhaal hoe krijg je het weer voor elkaar We hadden gisteren een leuke dag inZwolle maar ik denk dat je dat al weet
    Groeten Oom Fokke Tante sjoukje

• 12 Juni 2008 - 19:22

Durk:

hoi jantine
    ik sit no in it sikenhus achter computer
    der binne treie stinnen by my wei helle
    ha firder gjin pinne komt troch de paracetamol wert ik net te min fan krij
    ik ha sels de computer oan de gong krigen
    knap he
    no far straks mar lekker sliepe en drome oer een lieuw

een gewoane nacht... fan durk

• 13 Juni 2008 - 10:28

Greetje:

Geweldige foto van Sven gemaakt in een prachtig goed passend shirt!!! kijk maar in je email.

bedankt

• 15 Juni 2008 - 11:16

Fam. Bergsma:

hallo nichtje,

Spannend hoor die olifanten zo dichtbij. gisteravond heb je nog de groetjes gehad want je belde toen we bij beppe waren om haar verjaardag te vieren. nog even en dan is het tijd om terug te gaan. succes met de laatste loodjes van de scriptie