Everybody's gone surfing, surfing at Jeffrey's Bay - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu Everybody's gone surfing, surfing at Jeffrey's Bay - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu

Everybody's gone surfing, surfing at Jeffrey's Bay

Door: Jantine

Blijf op de hoogte en volg Jantine

19 Maart 2008 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Iedereen weer bedankt voor de reacties op de verhalen en op mijn radio interview!!!
Ook bedankt voor de kaartjes!!! Super om post te krijgen hier en alles wordt opgehangen aan de muur bij mijn bed. Hier mijn ervaringen van afgelopen week.

Afgelopen maandag 10 maart zat ik rustig achter de computer in de bieb. Ineens om half elf ging de telefoon… Ik had Arjan van Omrop Fryslan aan de telefoon. Hij vroeg mij of ik een interview wou geven over mijn verblijf hier in Port Alfred. Ik ben altijd wel in voor een leuk praatje dus altijd doen. Hij heeft mij eerst vanalles gevraagd over Port Alfred zelf en mijn werkzaamheden hier enz. Om kwart over 3 zouden ze me ‘s middags jullie tijd weer bellen. Natuurlijk was ik meteen zenuwachtig wat ook gewoon de hele dag duurde. Zat echt de uren af te tellen… Om 3 uur maar naar buiten gegaan, om een rustig plekje op te zoeken. Even later belden ze al. Het was een leuk en kort gesprekje. Was zomaar om. ‘s Morgens had ik afgesproken dat ik ook over een project zou vertellen waar Marije en Renske mee bezig zijn. Aangezien het gesprek nogal snel ging waren ze het denk ik vergeten. Maarja niks aan te doen. Half uur later had ik weer Arjan aan de telefoon. Hij vroeg aan mij of ik volgende week nog een keer op de radio wou komen om mijn verhaal af te maken. Dat vond ik wel goed. Ze kunnen wel een wekelijks rubriekje met mij beginnen;). Op het moment dat ik dit verhaal nu typ, hebben ze me al weer gebeld, maar niet opgemerkt. Misschien dat ze later deze week nog een keer bellen.
Voor diegenen die naar me hebben geluisterd op de radio super bedankt.

Dinsdag weer lesgegeven. Dit keer niet gewoon een lesje, maar een echte BREUKENles aan Grade 5 (groep 7 in Nederlandse termen;). Jaja jantine en breuken… Je zou zeggen dat komt niet goed, maar had me heel goed voorbereid en zelf goed geoefend. De les ging geweldig en had van de leerkracht die er bij zat 72 % op mijn les gekregen. Nou denken jullie natuurlijk fan hmm. Dat is toch niet zo hoog.
Ze zijn hier niet zo enthousiast met hoge cijfers. Dit is het hoogste wat ik tot nu toe heb gescoord! Ben er natuurlijk super trots op!

Woensdag weer zoals gewoonlijk lesgegeven. ’s Middags met Mr. McLeod, Vincent, Nynke (humaniterian studenten), Jaimy en ik naar een crèche in township NeMaTo geweest. Ik had namelijk aangegeven dat ik wel eens wat aan fundraising wilde gaan doen. Zodoende kwam Nynke met het idee om eens een kijkje bij de crèche te nemen. Wat we daar zagen was heel raar. Dagelijks komen er zo’n 100 kinderen. Er zijn 4 juffen die het runnen. De kinderen worden om half 8 gedropt. Ze krijgen daar ontbijt en lunch. De kleintjes moeten natuurlijk hun rust ook hebben en slapen tussen de middag een half uurtje. Hier in Nederland hebben we daar bedden voor… Hier slapen ze op de grond. Ze liggen als sardientjes op de grond. Dicht op mekaar. Er zijn dus geen matrassen en/of dekens. Er zijn 18 bordjes waar de kinderen uit kunnen eten. Ook hebben ze geen normaal bestek, want dit kunnen ze niet betalen. Na dit alles te hebben gezien zijn Jaimy en ik druk in de weer gegaan om een plan op te zetten om hier wat aan te gaan doen. We hebben een site gemaakt: www.crecheportalfred.waarbenjij.nu Hier staan foto’s en verhalen op. We gaan geld inzamelen via verschillende kanalen. We hebben een officiële brief geschreven voor bedrijven. Ook probeer ik in verschillende krantjes een verhaal hierover te plaatsen. Mensen die zich aangesproken voelen om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de omstandigheden op de creche zijn van harte welkom. We hopen op deze manier de crèche te kunnen voorzien van matrassen, dekens, bestek en nieuw speelgoed.
Donderdag weer een lesgeefdag. Voor de middag had ik iets anders in petto. Mr. McLeod is ervan op de hoogte dat ik op een boerderij woon. We hebben het vaak even over de cows. Nu heb ik hem laatst een keer gevraagd of we een keer een paar boerderijen konden gaan bekijken. Dan ff leuk wat pics voor thuis maken enzo. Dat vond hij een leuk idee. Zodoende gingen we donderdag eerst Judith (SPH-studente) uit Kenton On See ophalen. Daarvandaan door naar Alexandrie waar een paar mooie boerderijen zijn. Helaas waren we iets te lang blijven hangen in Kenton waardoor we alleen even langs een boerderij zijn gereden. Toch wel even snel een paar foto’s gemaakt om jullie ook even een indruk te geven.
’s Avonds weer uit eten gegaan. Het eten op de campus is de laatste tijd niet echt te genieten. Denk dat ik eerder afval dan aankom hier. Dus voor een volle maag gaan we maar uit eten.

Vrijdag
Vandaag bij de General Manager hier op school geregeld dat we een kamer op de campus konden krijgen. Dit is gelukt. De bedoeling was om te gaan switchen met twee Duitse meiden. Zij wilden namelijk graag naar Settler Sands. Dus harstikke mooi geregeld.
Het was vandaag weer eens tijd om te gaan winkelen. Marije, Renske, Jaimy en ik om 12 uur de Sunbus genomen naar het centrum van Port Alfred om ons eens lekker uit te leven in de winkels. We hadden namelijk ’s avonds weer een etentje op school geregeld door de Hospitality Studenten. Thema van deze avond was Disco jaren ’70. Hiervoor moesten we natuurlijk wel een leuk outfitje scoren. Na een hele middag gezellig te hebben geshopt hadden we allemaal een leuke outfit uitgezocht.
Uurtje of 6 ons klaargemaakt. Marije kwam met het leuke idee om mijn haar te touperen. Nog nooit gehad maarja ach wat kint skele no. Ook nog ff wat foto’s voor jullie gemaakt van onze uiterlijke verschijning voor het feest! Het eten op deze avond was gemiddeld genomen lekker. Het voorafje was niet echt bijzonder. Had een soort van salade. De sla was niet te eten… Zat nogal een vreemd smaakje aan. Daarna had ik vis met pasta besteld! Dat was heel lekker. Toen zat ik eigenlijk wel vol maar er kwam nog een toetje. Warme appel met banaan in een soort van cakeje. Daarna met z’n allen naar de Snorts gegaan in onze outfits. Erg gezellig maar smoorheet. Was wel aardig druk daar. Niet te laat weer naar huis toe gegaan. Meteen maar onder de douche gegaan, om mijn haar weer wat int fatsoen te krijgen…

Zaterdag vroeg van bed om mijn tas voor het weekend klaar te maken… Had daar namelijk vrijdag geen tijd meer voor. Je moet er wat voor over hebben voor zo’n feest…
Om half 10 richting Jeffrey’s Bay gegaan met nog 6 meiden: Judith, Tamara, Anneke, Sharon, Mariela, en Marije. Met z’’n 7 in een Toyota Vega. Helemaal geen kofferruimte meer over dus te tassen maar onder de voeten. Tussendoor gegeten bij de MC Donalds. Ja die is hier ook. En het smaakt hetzelfde. Ik mis alleen de Mc Kroket….
Daarna onze reis vervolgd. Na een hoop gerondrei en gezoek eindelijk 3 uur onze backpackhostel in J-Bay gevonden. Nou wat we daar aantroffen…. Allemaal hippies met dreadlocks en vage kleren… Ook best wel grappig om te zien. Verder gewinkeld in een Billabong winkel. Misschien dat het merk jullie iets zegt. Hier is het een hipe. Weer een paar nieuwe kledingstukken ingeslagen;). Ook hebben we een surfles gehad van 2 uren. Het weer was goed om te surfen. We begonnen met de goede positie van je lichaam op de surfboard. Onze ‘trainer’ gaf ons de goede golven en dan hup op je board gaan liggen, roeien met je armen en laat de golf je meenemen. Dat was echt super. Je wordt helemaal met de golf meegenomen richting het strand. Het mislukt ook wel eens. Kan dan gebeuren dat je de board op je hoofd krijgt… Ik heb niet op mijn surfboard gestaan. Had niet gedacht dat surfen zo inspannend is. Had op het laatst geen energie meer om mijn board weer op te tillen en voor de volgende golf te gaan. Ik heb nu in elk geval een idee hoe het moet. Misschien dat ik het weer eens ga proberen.

Wederom was het een super weekend! Hoop dat het niet heeft verveeld en ik wacht op jullie reacties!!!

Groetjes vanuit Port Alfred op de campus!!!

Ms. Jenteen

• 19 Maart 2008 - 08:24

Janneke:

Hoi Jantine,

wat hast der wer in moai ferhaal fan makke!

Groetnis,
    Janneke

• 19 Maart 2008 - 08:28

Tante Martha:

Goede morgen Jantine

Wat een lang verhaal,ik moet het eigenlijk nog een keer lezen.
    Dus veel heel veel gezien.Mooie foto,s
    Verder een goie week ,en we zien wel wanner er weer wat binnen komt.

Groetjes van Tante Martha ( oom Sjouke)

• 19 Maart 2008 - 08:43

Hielkje:

Hey ms. Jenteen;)

Wat een leuk verhaal, ik lees het altijd met veel plezier. Ik vond het ook erg leuk dat je een kaartje had gestuurd.
    Ik stop nu weer, moet een engelse toets leren, die heb ik straks.

Ik wacht op je volgende verhaal.

Kus Hielkje

• 19 Maart 2008 - 08:50

Margriet:

Hey Janzehn!

Leuk jer :D surfen lieket mie ek supervet..!!
    Wol een heel grut verskil mei Nederloan hè.. mar dos wol leerzaam! Nog volle succes mei lesjaan en geniet erfon!

xx
    Margriet

• 19 Maart 2008 - 10:26

Tjitske:

Hey Jantine!!

Veel beleefd zo te lezen. Leuk hoor!!
    't Ziet er erg zomerig uit daar... Krijg helemaal zin om op vakantie te gaan :D
    Leuke foto's ook. Je bent al redelijk bruin geworden zie ik wel :P
    Maar heel veel plezier daar nog.

Groetjes

• 19 Maart 2008 - 10:51

Eiske:

Hey Jantine,

Leuk om je verhalen te lezen. Je hebt het super naar je zin als ik het zo lees! Blijven schrijven :)

Groetjes Eiske

• 19 Maart 2008 - 11:53

Hennie:

ey zoals gewoonlijk weer een mooi verhaal!!
    leuke foto's ook!!
    en wat grappig dat ze je interviewen voor omrop fryslan, leuk zeg!!
    fijn dat mijn kaartje is aangekomen, was allemaal oud nieuws, maar ok!!
    nou ik mail je deze week nog wel ff terug..
    tut hennie

• 19 Maart 2008 - 12:17

Jannie :

heey jantine,
    wat in verhalen!! geweldig..
    en ha de foto's ek even besjoen, mooi jer..
    wachtsje op t folgende..
    groetjes jannie

• 19 Maart 2008 - 15:17

Tante Sjoukje:

Hoi Jantine
    Wat was het weer een mooi verhaal
    Ik heb het Oom Fokke ook voorgelezen
    Mooie foto,s
    Nu stop ik er weer mee.
    Entot de volgende keer.

Groeten van Oom Fokke

Tante Sjoukje

• 19 Maart 2008 - 16:23

Sjoukje:

Hald dyn side noch steads by, allinich net elke kear tiid om reaksje te jaan. Wat ik erg grappich foen dit kear is dat ik in hiel soad bern fan de foto's noch herken fan forich jier!
    Sukses mei alles en genietsje derfan!

Gr. Sjoukje

• 19 Maart 2008 - 16:30

Durk:

hoi jantine
    wat hast der wer een prachtig verhaal fan makke it is alle keren wer skitterend mooi om te lezen

ik wur net meer fan te foaren oppereerd oan de stinnen
    sa mar wer en oan oare kear
    durk

• 19 Maart 2008 - 17:30

Andries:

Hey lieverd!
    Beste bulte foto's d'r by, best genoch! :) Jout wer wat indrukken sjoch. Ha echt sin om dy kant ut!! Sjit al lekker op gelokkich ;)

Dikke tut!