Onze eerste echte weekendje - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu Onze eerste echte weekendje - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Jantine Jacobi - WaarBenJij.nu

Onze eerste echte weekendje

Door: Jantine

Blijf op de hoogte en volg Jantine

10 Februari 2008 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Dit weekend hebben we besloten om lekker in Port Alfred te gaan blijven. Veel andere studenten gingen naar Jeffrey's Bay om te gaan surfen.

Vrijdagmorgen zijn we met dr. Mabindisa naar drie scholen in de township geweest. De eerste school genaamd Damboza is een aardig rijke school. Ze hebben een tuin rondom de school waarin de kinderen kunnen spelen. De school ligt afgelegen in de township. Er wordt lesgegeven vanaf grade 3. Dit zijn kinderen met de leeftijd vanaf 5/6 jaar. Van deze school heb ik niet zo'n goede indruk gekregen. Het ging de directeur er vooral om dat wij rekenen:S, en les met computers gaven.

De tweede school heet Mtyobo. We werden vriendelijk ontvangen door de directeur. Deze school is niet zo rijk. Ook hier hebben ze behoefte aan het lesgeven met computers. De computers die ze hebben zijn al heel oud. De directeur heeft ons ook meegenomen naar een klas. Ze hebben voor ons gezongen. Ze zijn erg goed in zingen. 1 meisje zette in en de rest volgde. Ik kreeg er kippenvel van.

De derde en laatste school is Kyasa. We hebben een lange rondleiding gekregen van de directeur. Jammer genoeg hebben we niet in de klassen gekeken. Op deze school hebben ze nieuwe computers die meer up to date zijn. Ook hier hebben ze behoefte aan meer kennis over computers. Deze school is een combined school. Alle grades zijn vertegenwoordigd. Namelijk grade 1-3 (onderbouw), grade 4-7 (midden- en bovenbouw en je hebt highschool.

Vrijdagmiddag kregen we Xhosa les. Hier hebben we verschillende woorden geleerd in Xhosa. Om de taal te leren heb je veel tijd nodig. Sommige letters worden met een apart geluidje gemaakt. Je maakt een soort van klak met je tong in je mond.
Daarna bij de Pillar Box wat gedronken. (zie foto's). Hier kun je gezellig met een groepje wat gaan drinken met een stukje taart of cake.
's Avonds zijn we naar Guido's geweest (kroeg) en naar de Snorting Grunter afgekort als de Snorts. De laatste is meer een kroeg/discotheek. Je hebt daar ruimte om te dansen.
Zaterdag een relaxdagje gehad. Ook nog eventjes aan het winkelen geweest;). Zaterdag middag/avond hebben we bij Renske en Mathilda op de kamer gezeten. Mathilda heeft mijn haar "gebred". Voor resultaat zie foto. 's Avonds weer naar de Snorts gegaan. Deze keer niet zo druk als op vrijdag. We hebben ons daar wel vermaakt. Hier in Zuid-Afrika zijn ze gewend aan de "vroeg op stap" methode. Van 8 tot 10 heb je soort van happy hour, dus 2 voor de prijs van 1;).
Nu ik dit berichtje aan het typen ben is het 1 uur. We zouden vanmiddag gaan paardrijden met wildlife maar dat was al volgeboekt. Dus vandaar nu tijd om even een verhaal en foto's op de site te zetten.

Baie dankie voor alle reacties op mijn verhalen. Ik vind het erg leuk om ze allemaal te lezen. Super dat jullie mij allemaal volgen!!! Liefs Jantine

• 10 Februari 2008 - 11:52

Pake & Beppe De Jong:

Lieve Jantine,

Wij zijn vandaag bij Sjouke en Janneke op visite. Heb je het daar wat naar je zin? We hebben net jouw site even bekeken. Ziet er heel mooi uit! Wij wensen jullie daar nog een prettige tijd en we hopen gauw weer eens wat van je te horen want wij vonden het fijn dat je deze week even met ons gebeld hebt!

Dikke tût fan pake en beppe

• 10 Februari 2008 - 11:54

Andrea:

Hey Jantine!
    Ik heb de foto's ook al even bekeken... ik kon die van je haar niet vinden ;) maar dat zal wel aan mij liggen (A)haha
    Heb je al wel een idee bij welke van de drie scholen aan de slag gaat.. of mag je niet kiezen? Die derde klonk wel het beste ;) met die nieuwere computers enzo ;)
    Hier gaat ook alles goed. Oerbrood was in de aanbieding dus was lekker druk ;) Je had best eventjes over kunnen komen om te helpen vind ik :P haha

Baie dankie voor je verhalen ! Het is ook erg leuk om te lezen hoe het bij jou gaat! Ook erg leuk dat die foto's erop staan! Ik had echt verwacht dat alles er heel anders uit zou zien, maar de huizen die jij vanuit de campus ziet zijn luxer dan ik me voor zuid-Africa had voorgesteld!

Geniet lekker van dat weer daar! :P ik zou willen dat het hier zulk mooi weer was ;)

Liefs Andrea

• 10 Februari 2008 - 22:35

Hennie:

ey zo te kijken hebben jullie het wel naar je zin..
    al lekker bruin aan het worden zie ik wel.. daar moet ik nog wel eventjes op wachten.
    nou geniet maar lekker, en ik zal de verhalen blijven volgens...
    tut hennie

• 11 Februari 2008 - 15:39

Eelkje:

Hee Jantine,

Zo te horen heb je het wel naar je zin daar... Maar tzal wel wennen zijn of niet? Ik vind het knap dat je t doet!
    Ik wens je heel veel plezier daar en succes met het lesgeven!!

Groetjes Eelkje

• 12 Februari 2008 - 10:14

Tytsje :

he jantine,
    zo je hebt al heel wat op je site staan!
    ziet er allemaal geweldig uit! ook mooie foto's! zo te horen vermaak je je daar nog wel even! erg leuk om je verhalen te volgen!! heel veel plezier nog!

groeten tytsje(volleybal andries)

• 12 Februari 2008 - 14:30

Inge:

Leuk zeg al die foto,s en verhalen!! ziet er leuk uit allemaal!
    Verder wat naar t zin allemaal?

Liefs Inge & Reinold

• 13 Februari 2008 - 09:55

Johannes:

Heey Jantine!!

Wat leuk om dit te lezen, zo te zien heb je het goed naar je zin ;)..
    Ik heb nog wel een paar oude computers liggen met windows 98 erop.. mag je wel ophalen en aan hun doneren... Of an3s moet ze even meenemen, wil die wel geloof ik...

No sa... Groetjes!!

• 13 Februari 2008 - 10:54

Klaas En Anneke:

Hoi hoi,
    Wat een mooie en indrukwekkende tijd maak je daar mee zeg, we zijn wel een beetje jaloers...Zeg, dat sunbusje, dat zou klaas wel erg leuk vinden...
    Nou we wensen jullie allemaal nog een mooie tijd, veel plezier en veel indrukken toe. Tot later.

• 13 Februari 2008 - 18:34

Marten-Lin:

Hoi juf Jantine,

Het is daar wel leuk heeft mem net gelezen. We missen jou wel een beetje op school maar juf Ilse is ook leuk. Ik hoop dat je snel weer terug komt bij ons.

Dikke knuffel en kus van Marten-Lin.

• 13 Februari 2008 - 19:44

Ben De Roos:

Gaaf dat je daar nu ook zit!
    Weet je al op welke school je les wilt gaan geven?

Mtyobo is mijn goed bevallen vorige jaar... En dan inderdaad ook de klas waar dat meisje zo goed kan zingen... echt fantastisch.

Veel plezier daar! En de doe de groeten aan de Zuid-Afrikanen op de campus! >>>

Big Ben

• 13 Februari 2008 - 20:31

Jan Gerrit & Gerbrig:

Hoi,
    wij kregen je site door van Lutine v/d Bosch. Ziet er gezellig uit daar in het zonnige zuid afrika.
    veel succes de komende tijd

• 14 Februari 2008 - 19:19

By De Boarne:

Hallo Jantine

Namens alle collega's van By de Boarne even een berichtje.
    Hoe is de eerste indruk van het verre Zuid Afrika? Je was al op een aantal scholen geweest voor kennismaking, las ik.
    Vast lieve kinderen, maar de allerliefste kinderen vind je op "By de Boarne"!

groeten van iedereen!!!
    Lutine

• 15 Februari 2008 - 10:27

Jitske :

Heey die Jantine ..

ik ha it no even ynhelle, ha alle ferhaaltsjes lêzen .. leuk man :D
    neffens my kist dy dêr wol fermeitsje

ik hie even in dipke, gjin sin om it te lêzen, even te drok mei wat oare dingen!

mar fanôf no sil ik it byhâlde :D

tút Jits

• 15 Februari 2008 - 18:33

Roelof :

He Jantine,

Ik zou zo wel met je willen ruilen!!!
    Toch leuk hè, dat internet. Iedereen kan je mooi volgen en het is ook leuk om meteen een indruk te krijgen via de foto's. Trouwens die mooie vlechtjes in je haar, dat lijkt mij ook nog wel eens wat. Kun je dat, als je thuis komt, ook bij mij doen? Wie weet lijkt het bij mij dan ook nog eens wat.
    Mis je de boel hier ook al een beetje, of ben je daar nog veel te druk voor? Zo te zien zijn er veel mensen die jou volgen. Als je zo ver weg zit is dat altijd leuk om reacties van het thuisfront te krijgen. Dat weet ik nog van onze trip naar Australië. Dat ging toen nog per post, maar elke keer als we weer een "lading" post kregen doorgestuurd van ons postadres, dan waren we erg nieuwsgierig en vonden we het prachtig om de brieven te lezen.
    Nou Jantine, ik (en Ditty en Femke natuurlijk ook) wens je alle goeds en natuurlijk tot een volgende keer.

Liefs, Roelof